Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on Gru 18, 2020 in Imprezy i rozrywka |

Odżywcze potrawy z QUINOA

Odżywcze potrawy z QUINOA

Właściwości i zalety.

Quinoa nazywana komosą ryżową lub też ryżem peruwiańskim staje się coraz popularniejszym dodatkiem do obiadów i deserów stanowi również podstawę sałatek. Wytwarza bardzo bogate w skrobię nasiona określane jako pseudozboże. Jest źródłem pełnowartościowego białka, witamin i składników mineralnych, nie zawiera glutenu więc daje jej to dodatkowy plus i jest odpowiednia dla osób chorujących na celiakię. Komosa pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości, wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni, jest również źródłem magnezu. Dzięki niej posiłki stają się bardzo zdrowe i zapewniają
uczucie sytości na bardzo długi okres ponieważ zawiera w sobie dużo błonnika. Surowa w 100g dostarcza ponad 50% dziennego zapotrzebowania na magnez, prawie 20% dziennej wartości energetycznej, ponad 15% dziennego zapotrzebowania na magnez i niecałe 6% na kalorie. Dlatego quinoa staje się coraz bardziej popularna i wykorzystywana na całym świecie. Możemy znaleźć ją w większości supermarketów i sklepów ze zdrową żywnością.

Przygotowanie dań z QUINOA.

Przyrządzenie na przykład prostej sałatki z quinoa zajmuje dosłownie od kilkunastu do kilkudziesięciu minut i jest wartościowym posiłkiem. Sposobem przygotowania nie różni się praktycznie w ogóle od przygotowania ryżu, więc nie powinno stanowić dla nas wyzwania. Nie musimy szukać nowych przepisów tylko możemy od razu wykorzystać dobrze już nam znane i wypróbowane. Można uzyskać lekko orzechowy smak dzięki prażeniu na suchej patelni. Oprócz sałatek, pięknie sprawdzi się też w przygotowaniu pysznych zup, pierogów, placków, deserów czy też odżywczych śniadań, które są podstawą do prawidłowego, funkcjonowania przez cały dzień. Dania z quinoa są stworzone dla każdego człowieka, mogą to pokochać osoby lubiące lekkie i strawne posiłki, osoby chcące czuć nasycenie po zjedzeniu takiej potrawy, ludzie dbający o formę i bojący się przytyć a nawet są to idealne dania dla osób nietolerujących glutenu czy mających problemy zdrowotne. Potrawy przyrządzone z komosy ryżowej są dla ludzi w każdym wieku i mają dobry wpływ
na nasze zdrowie.