Pyszny karnawałowy deser
Pączki kojarzą nam się chyba najbardziej z karnawałem i Tłustym Czwartkiem, kiedy zjadamy je w niewyobrażalnych wręcz ilościach. Podobno tego dnia każdy musi zjeść pączka aby zapewnić sobie dobrobyt na resztę roku. W cukierniach znajdziemy ogromny wybór pączków – różnią się zarówno nadzieniem, polewą jak i kształtem. Najbardziej popularne są pączki z różą czy konfiturą ale równie dobrze smakują pączki z adwokatem, budyniem czy śmietaną. Mogą być oblane lukrem lub obsypane cukrem pudrem. Bardzo popularne są również oponki, czyli wyrób na kształt pączka z dziurką w środku. Zarówno pączki jak i oponki możemy przyrządzić samodzielnie w domu. I chociaż wymaga to trochę czasu, skupienia oraz umiejętności cukierniczych to jednak satysfakcja z własnoręcznego przygotowania takich pyszności będzie ogromna. Przepyszne oponki serowe stanowią niezbędny element każdej imprezy i każdego przyjęcia. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do kawy i na spotkanie ze znajomymi.
Składniki
Musisz przygotować 250 g mąki pszennej, półtorej łyżeczki sody oczyszczonej, 250 g twarogu, jedną trzecią szklanki cukru, łyżkę cukru wanilinowego, dwa żółtka, 100 g gęstej śmietany (można wykorzystać jogurt grecki) oraz półtora litra oleju do smażenia lub półtora kilograma smalcu.
Wykonanie
Mąkę przesiej razem z sodą, dodaj zmielony ser (możesz go wcześniej przecisnąć przez praskę), cukier, wanilię, żółtka oraz śmietanę. Połącz składniki i zagnieć aż ciasto będzie gładkie.
Wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na placek o półtoracentymetrowej grubości. Wierzch też możesz oprószyć mąką. Przy pomocy szklanki wycinaj kółka (średnicy 6-7 cm) zaś wewnątrz tych kółek mniejsze kółeczka – możesz w tym celu użyć na przykład nakrętki.
Rozgrzej tłuszcz do temperatury 175 stopni C. Wkładaj oponki i smaż przez około minutę z każdej strony tak aby były złociste a następnie odłóż na ręcznik papierowy. Oponki możesz podawać oprószone cukrem pudrem albo oblane lukrem. Są naprawdę pyszne. Smacznego!
Najnowsze komentarze