Cydr z jabłek – co to takiego?
Mimo ciągle rosnącej popularności, wiele osób nadal nie wie czym jest cydr z jabłek. Na pytanie co to jest cydr z jabłek można odpowiedzieć w dość prosty sposób. Cydr z jabłek jest napojem alkoholowym, który świetnie sprawdza się w upalne letnie dni, gdyż działa na nasz organizm orzeźwiająco – oczywiście wtedy, kiedy jest schłodzony.
Cydr z jabłek – przygotowywanie owoców do produkcji
Najczęściej wykorzystywaną metodą produkcyjną cydru z jabłek jest wybór kilku, na przykład trzech, różnych gatunków jabłek. W zabiegu tym chodzi przede wszystkim o mieszanie smaków, a jednocześnie dopasowywanie cydru to naszych preferencji smakowych. Pierwszym gatunkiem zawsze powinno być jabłko, które jest kwaskowate w smaku, natomiast jako drugi gatunek powinniśmy wybrać takie jabłko, które będzie charakteryzowało się swoim słodkim smakiem. Pozostaje jeszcze wybór trzeciego gatunku jabłek, a w tym miejscu mamy do czynienia z preferencjami. Jeśli wolimy bardziej kwaskowaty smak, dobierzemy jabłka o takim właśnie smaku, jeśli wolimy smak słodki – postawimy na jabłka słodkie. Następną czynnością w ramach przygotowywania jabłek do produkcji cydru będzie dokładnie ich wymycie oraz sprawdzenie. Zaczynamy od najzwyklejszego przepłukania jabłek, a następnie do obierania skórek. Po wykonaniu tych czynności, przechodzimy do krojenia jabłka. W gruncie rzeczy, istnieje wiele metod krojenia jabłek wykorzystywanych do cydru, jednak skrojenie jabłek nie ma w przypadku cydru większego znaczenia – jabłka możemy pokroić przykładowo na kostki. Istotne jest, aby zaraz przed skrojeniem jabłek upewnić się, że nie przebywają w nich żadni niezaproszeni goście, tacy jak chociażby robaczki. Wyeliminowanie ich jest kluczowe, gdyż ich egzystencja może bardzo mocno i negatywnie wpłynąć na ostateczny smak naszego cydru. Dla pewności, również po pokrojeniu owoców warto jest je ponownie sprawdzić pod kątem robactwa. Jeśli jesteśmy upewnieni, że jabłka są czyste i nadają się do użytku – przechodzimy do kolejnych etapów procesu produkcji.
Najnowsze komentarze